Οι περισσότεροι από εμάς, θα κάνουμε κάθε πρωί μία στάση για να απολαύσουμε τον πρωινό μας καφέ. Δε μπαίνουμε συνήθως στη διαδικασία να γευτούμε κάτι διαφορετικό είτε γιατί «θέλουμε καφέ» είτε επειδή «αυτός μας αρέσει». Λες και για πολλούς η απόλυτη αλλαγή ήρθε κάπου τις αρχές του 2000 όπου ο ελληνικός φραπές έγινε freddo espresso ή freddo cappuccino!
Σε πολλά σημεία του πλανήτη, ο καφές έχει αναχθεί σε επιστήμη. Πρόσφατη μελέτη (η οποία εκδόθηκε και σε δύο τόμους) αναφέρει ακόμα και το είδος και το PH του νερού το οποίο είναι κατάλληλο ώστε ο καφές να είναι άρτιος. Στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ, ο καφές δεν είναι πια μια απλή υπόθεση των 5 λεπτών.
Τα τελευταία χρόνια, η τάση αυτή έχει έρθει και στη χώρα μας και στο κέντρο της Αθήνας έχουν ανοίξει πολλά μαγαζιά τα οποία ασχολούνται με «Speciality» και «Single origin» καφέ. Τι σημαίνουν όμως αυτοί οι όροι;
Speciality, είναι ο καφές ο οποίος πληροί τα υψηλότερα κριτήρια ως προς την καλλιέργεια, την ωμή επεξεργασία, το ψήσιμο και την τελική παρασκευή του σε ρόφημα. Αποτελεί μόλις το 10% της παγκόσμιας παραγωγής.
Single Origin, είναι ο καφές από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή απ’ όπου παίρνει τα γενικότερα χαρακτηριστικά του. Ο πιο γνωστός single origin καφές στην Ελλάδα είναι ο Kenya AA.
Για να καλυφθούν τα γούστα των πελατών βέβαια, δημιουργούνται τα λεγόμενα «χαρμάνια». Χαρμάνι ονομάζεται η ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών καφέ με σκοπό την δημιουργία ενός νέου καφέ.
Η νεότερη τάση βέβαια στο χώρο του καφέ έρχεται με το «Cold brew». To cold brew coffee παρασκευάζεται μέσα από τη διαδικασία έκχύλισης. Κατά τη διαδικασία αυτή, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο τελικό ρόφημα. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι:
1 . Η θερμοκρασία
2. Ο βαθμός άλεσης
3. Η αναλογία καφέ & νερού
4. Ο χρόνος εκχύλισης
5. Η πίεση
Η εκχύλιση στον «Cold brew» γίνεται με κρύο νερό και η ενδεικτική διάρκεια είναι 4-6 ώρες για καφέ ένα λίτρο νερού. Αυτό δικαιολογεί και την διαφορά τιμής ενός απλού freddo espresso σε σχέση με έναν cold brew espresso.
Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι πως αξίζει να γεμίσετε ένα ποτήρι με πάγο κα να δοκιμάσετε έναν cold brew.
(Μπορείτε να το βρείτε και στο Snack Attack, Λεωφ. Πρωτόπαπα 67, Ηλιούπολη)
by Susanna Kokkori
(Μπορείτε να το βρείτε και στο Snack Attack, Λεωφ. Πρωτόπαπα 67, Ηλιούπολη)
by Susanna Kokkori
